Jeg er glad for at være en del af datingportalen ”Tid med dig”.

Jeg er uddannet psykoterapeut og er vant til at arbejde med relationer mellem mennesker. Hvis du har brug for at tale om dating, kan du stille spørgsmål til mig. Det kan være, du har brug for at vende, det der rører sig i dig, når du skal møde eller har mødt en, som vil have tid med dig, og som du vil give din tid.  

Når vi møder en ny partner i en moden alder, har vi højst sandsynligt en hel del erfaringer med at være i en tæt relation. Det er forskelligt, hvordan vi bruger vores erfaringer i nye relationer, nogle af os kommer til at gentage gamle uhensigtsmæssige mønstre og kan komme til at lukke ned for alt det gode og rare, der skal være i et sundt forhold. Mens andre hurtigt får en fornemmelse af, at i denne relation kan jeg være tryg, her er der plads til mig.

Vores mønstre og måder at knytte os til andre stammer ofte helt tilbage fra vores barndom. Ved at kaste lys på, det der er svært, giver vi os selv mulighed for at blive bevidste om det, der ikke er godt at gentage.

Den vigtigste relation – er til dig selv

En afgørende forudsætning for at indgå i kærlige og sunder relationer er, at vi har en god relation til os selv. Den korte og kendte version er, at du skal elske dig selv, før du kan elske et andet menneske.

Nogle gange behandler vi andre, bedre end vi behandler os selv. Det kan være en kæreste, familiemedlemmer, venner og kollegaer, Vi bekymrer os om, hvordan de har det, vi lytter og hjælper, når de har brug for det. Vi optræder med respekt, er forstående, loyale og tager hensyn.

Det er alle sammen gode og vigtige egenskaber at omgås mennesker med, det gælder både dem vi kender godt og er tætte på, og det gælder naturligvis også for de mere tilfældige bekendtskaber og mennesker vi møder i vores liv. Vi opfører os ordentligt og respektfuldt.

Men respekterer du dine egne grænser?  Er du tro over for dine værdier? Er du omsorgsfuld over for dig selv?

For at reflektere over de tre spørgsmål er det en god øvelse at se dig selv ude fra og undersøge, hvordan du behandler dig selv, og sætte ord på, hvad der er vigtigt for, at du har det godt. Find en stille stund, hvor du stiller dig de tre spørgsmål. Det er en god ide at skrive dine svar ned.

Svigt ikke dig selv

Når du udtrykker dine behov, siger til og fra og står ved, det der er rigtigt for dig, står du op for dig selv. Nogen gange er vi bange for at skuffe andre eller gøre nogen vrede. Vi kan komme til at føle os forkerte og hurtigt fornægte, den vi er.

Når det sker, så svigter vi os selv, og det er ikke godt, hverken for dig selv eller den relation, du er i. Du skal tillade dig selv at være, den du er og have de behov, ønsker og drømme som du har.

Sæt dine grænser og sig:  ”Ja” og ”Nej”, til det du har lyst til, og det du ikke har lyst til.

Forelskelse og den modne kærlighed

Da vi var unge oplevede vi ofte, de store vilde forelskelser, hvor vores udkårede og hele verden var vidunderlig i en periode. Når forelskelsen havde lagt sig, fandt vi ud af om, relationen kunne blive til kærlighed. Hvis det lykkedes var kysten klar til at få børn.

Selvfølgelig oplever mange af os også forelskelsens sus i den modne alder. Men jeg mener, modne mennesker i højere grad end den yngre generation har mulighed for at skabe en relation, som kan udvikle sig til kærlighed, uden begyndelsen på et nyt forhold er den stormende forelskelse.

Vi skal ikke finde en partner, for at skabe familie. Vi kender os selv bedre og ved i højere grad, hvad vi søger: En rejsekammerat, en at gå i byen med, en kæreste, en elsker, en …….

Læs også: Kærlighed i en verden af hudsult