Kærlighedssprog er ikke en ny opfindelse. Måske har du allerede læst om dem og har en god idé om, hvad det her handler om.

Begrebet kærlighedssprog blev introduceret af forfatteren Gary Chapman i hans bog “The Five Love Languages”, som blev udgivet i 1995. I bogen beskriver Chapman fem forskellige måder, som mennesker udtrykker og modtager kærlighed på. Han argumenterer for, at det er vigtigt at forstå ens egen og ens partners primære kærlighedssprog for at kunne opbygge et sundt og tilfredsstillende forhold.

De fem primære kærlighedssprog omhandler:

  • Ord: Dette inkluderer at udtrykke kærlighed gennem ord, såsom at sige “Jeg elsker dig” eller give komplimenter.
  • Tid: Dette inkluderer at give ens opmærksomhed og tilbringe tid sammen med ens partner, uden forstyrrelser eller distraktioner.
  • Tjenester: Dette inkluderer at hjælpe ens partner med praktiske opgaver og gøre ting for dem, som kan lette deres byrder.
  • Berøring: Dette inkluderer fysisk kontakt, såsom at holde i hånden eller kramme.
  • Gaver: Dette inkluderer at give gaver og overraskelser til ens partner, som viser ens kærlighed og tankevækkende opmærksomhed.

Bevidsthed om disse sprog er en god start, men det bliver først til en gave, når du og din udkårne bringer det ind som en del af jeres samvær.

Som regel har vi et primært kærlighedssprog, men vi kan sagtens have sekundære sprog, som også ønsker at blive set og mødt. Der er derfor masser af gode grunde til at bringe dette op som en del af at lære et nyt menneske at kende.

Når hverdagen tager min opmærksomhed, kan jeg sagtens glemme at mærke ind i mine behov og ønsker. En god ting, jeg kan være opmærksom på, er hvilke kærlighedssprog, jeg møder min kæreste med. Det kan være, jeg møder hende med berøring, selv om jeg ved, at det ikke er blandt hendes foretrukne sprog. Det er et godt hint til mig om, at jeg går rundt og længes efter noget, jeg ikke får sat ord på. Derfra kan jeg invitere min kæreste til at vende vores kærlighedssprog og se, om der er noget, jeg kan give mere af eller noget, som jeg selv savner.

– Og ja, det kan sagtens føles lidt krævende og “se mig”-agtigt at skulle sætte ord på, at jeg savner at blive mødt på mine kærlighedssprog. Derfor er det vigtigt, at man i parforholdet arbejder på at gøre det helt legalt og velkomment at bringe op, uden at det skal lyde som bebrejdelser af den anden.

Dit Kærlighedssprog kan ændre sig over tid

Det kan være en god idé at genbesøge disse kærlighedssprog med jævne mellemrum. For mit eget vedkommende har jeg brug for Berøring, Ord og Tid for at føle mig mødt. Over tid kan ens kærlighedssprog sagtens ændre sig. Som et parforhold udvikler sig fra forelskelse til et fast parforhold, kan det være, at nogle af de andre sprog trænger sig på og gerne vil ses og mødes. Så husk at tjekke ind med hinanden fra tid til anden for at genopfriske og genoplive jeres kærlighedssprog.

Jeg vil elske at høre dine tanker, spørgsmål og kommentarer. Det giver mig endnu mere energi og lyst til at skrive.

Med ønske om liv i lethed,

Ole