At blive skilt er helt almindeligt! Læs om effekterne af skilsmisse – Hvordan kommer jeg videre efter skilsmisse? – Hvordan sikrer jeg mig, at denne gang, holder parforholdet? Hvad skal jeg være opmærksom på? Og hvad kan jeg selv gøre?

Skilsmisserate

Ca. 40% af alle ægteskaber i Danmark ender i en skilsmisse! 40 %!!! Det lyder højt- og så har tallet endda været endnu højere. En skilsmisserate på 40% svarer til, at 34 par, HVER DAG, året rundt, vælger at blive skilt! Et ægteskab kan være et hårdt arbejde- og i 4 ud af 10 tilfælde , er det FOR hårdt! Det giver mening, at flere og flere mennesker bliver single. Skilsmisse er slutningen på næsten halvdelen af alle ægteskaber – og ikke døden- selv om det er det, vi lovede foran alteret i kirken i sin tid. Dengang vi sagde ”ja” til hinanden ” i medgang og modgang indtil døden skiller os ad.”

Hvorfor er skilsmisseraten så høj?

Det er de færreste af os, der går ind i ægteskabet, med muligheden for skilsmisse i baghovedet. De fleste af os, siger ja til en partner, med ønsket, håbet, og troen på, at vi vil leve lykkeligt til vores dages ende. (eller i hvert fald bare leve godt sammen). – så hvorfor mon skilsmisseraten er så høj?

Mit bud er, at det er fordi det er blevet nemmere at blive skilt. Kvinder er mere økonomisk uafhængige end tidligere- og med it- er det faktisk bare at trykke på en knap på borger.dk – så er ansøgningen om skilsmisse sendt afsted.

Det lyder let og simpelt – og det er det rent praktisk også. Men følelsesmæssigt har det større konsekvenser og påvirkninger.

Skilsmisse erfaringer

Måske tænker du, ”jamen, jeg er da SÅ glad, lettet, lykkelig mm.  Over endelig at være sluppet af med X..” – og ja, det er du sikkert. Men samtidig med en skilsmisse er der også en brast drøm. Håbet om en familie. Troen på at VI TO- DIG OG MIG – vi kan finde ud af det sammen. Håbet, drømmen og troen lider et knæk. Et knæk – som du efter skilsmissen- skal arbejde med. Tvivlen – ”finder jeg så ægte kærlighed igen?” kan vokse sig større – og i et forsøg på at passe på dig selv (for det gør ondt at blive afvist), kan du risikere at undlade at opsøge kærligheden igen..- eller måske bare gøre det halvhjertet.. (og min erfaring er, at når vi gør ting halvhjertet, så bliver resultatet ofte derefter).

Så hvad skal du så gøre? ”Nissen flytter med” lyder et ordsprog. Ofte kommer vi (ubevidst) til at reagere og handle, som vi plejer – specielt, når vi bliver såret eller presset.  Hvis du bliver bevidst om, HVAD du søgte skilsmisse fra (ikke din ægtefælle, men var det en stemning, en adfærd, et uopfyldt behov mm.) så ved du- hvad du IKKE kan gå på kompromis med, i dit næste parforhold.

Samtidig er det virkningsfuldt, at kigge indad ”hvad mon du selv bidrog med til at skilsmissen blev en realitet?” Ikke for at føle skyld, ansvar og skam, men for at du kan blive klogere. ”hvad mon jeg selv gjorde? Hvilke handlinger har en negativ (eller uønsket effekt) på min partner?” – skilsmissen er sket – men når du bliver bevidst om egne handlinger – har du mulighed for at gøre noget anderledes, i dit næste parforhold! Og hvem vil ikke gerne kunne starte op på ny, uden at skulle gentage trælse ting? Er du interesseret i at undersøge egne handlinger og behov nærmere?

Læs blogindlægget ”Lær af dine mønstre”

Det er også muligt både at skrive til mig eller bestille en 1:1 online samtale med mig  – så hjælper jeg dig gerne videre.

Kontakt Lise Bruun